Захранването на бебетата с твърда храна започва след шестия месец от тяхното раждане. Пюретата са в основата на това захранване. Първо се започва с зелечукови пюрета, следват месните-зеленчукови пюрета, минава се през кашите от ориз, царевично или картофено нишесте и попари със сирене. Най-накрая започват да се дават и плодовите пюрета, а причината да бъдат последни е, че ако започнат да се дават още в началото бебето ще свикне със сладкия вкус и после няма да иска да яде зеленчуковите храни.
Да купите пюрета от магазина е най-лесното нещо, което можете да направите, но защо всъщност не пробвате сами да приготвите пюре за вашето дете. Ето няколко полезни рецепти, чието изпълнение не е никак сложно и не изисква специални кулинарни умения.
Зеленчукови пюрета
Пюре от картоф и тиква.
Вземете един средно голям картоф и го измийте, сварете и обелете. Същевременно сложете 50 гр. тиква да се вари в подсладена вода. След това отцедете водата и пасирайте картофа и тиквата заедно като им добавите ½ ч.л. захар и 30 мл адпаптирано мляко или кърма.
Спаначено пюре
Вземете 200гр. листа от спанак, измийте ги и ги сварете добре за около 10-15 мин. Когато спанакът омекне пасирайте и прибавете 50 мл. мляко и ½ ч.л. захар. Препечете 1 с. л. брашно, размийте го с 50 мл.адаптирано мляко, варете 2-3 мин. и добавете към спанака. Варете още малко и добавете 5 г масло.
Пюре от картофи
Вземете два средно големи картофа, измийте ги и ги сварете, заедно с кората. След това ги обелете, пасирайте и добавете ½ ч.л. захар и 50 мл кърма.
Пюре от моркови
Вземете 200 гр. моркови, измийте ги, почистете ги и ги сварете. След това ги пасирайте като прибавите 50 мл кърма или адаптирано мляко и 5г краве масло.
Пюре от морков и царевица
Сварете два моркова, като преди това ги измиете, почистите и настържете на едро. Малко преди да ги махнете от котлона прибавете към тях 1с.л. стерилизирана царевица. Прецедете получената смес и сложете 30 мл адаптирано мляко или кърма и 5 г краве масло. Накрая пасирайте до получаване на хомогенна смес.
Бабино пюре
Необходимите зеленчуци, за тази рецепта са: 100 г грах, 100 г фасул, ½ тиквичка, 1 картоф, 1 морков, 1 средно голям домат, почистен от семки и малко парче целина. Сварете зеленчуците докато омекнат и след това прибавете 30 мл кърма и 5г краве масло.
Смесено зеленчуково пюре
Вземете 1 морков, 1 картоф и 1 пащърнак, измийте ги добре и ги нарежете на дребно. След това ги сварете в домашно приготвен пилешки бульон. Пасирайте ги и прибавете 50мл адаптирано мляко или кърма.
Пюре от картофи, броколи и моркови.
Измийте, нарежете на ситно и сварете ½ средно голям картоф, ½ морков и 2-3 розички броколи. Пасирайте заедно с 1-2 стръка магданоз и 30 мл кърма или адаптирано мляко.
Плодово-зеленюуково пюре
Нарязвате на кубчета 1ч.ч. моркови и ¼ ч.ч. кайсии и ги сварявате. След това ги пасирайте до желаната гъстота, но трябва да имате предвид, че е добре да обелите кайсиите, защото до една годинка не се препоръчват небелини праскови и кайсии, както и цитрусови плодове, за да се избегне риска от алергии.
Плодови пюрета
Плодово пюре от ориз
Измийте, изчистете и сварете ½ ч.ч. ориз, след това прибавете към него нарязани, обелени и сварени в отделен съд ябълка и праскова. Пасирайте всичко това заедно с 1 парче пъпеш и малко захар.
Пюре от банани и ябълки
Сварете половин ябълка, изчистена от кората и семките и намачкайте заедно с половин банан. Пасирайте добре и добавете към сместа 30 мл кърма или адаптирано мляко.
Витаминозна бомба
Бланширайте 1 праскова, 100 г боровинки, 2 сини сливи, 1 круша, след което махнете кората на едрите плодове. Пасирайте и прибавете 30 мл адаптирано мляко или кърма.
Пюре от ябълки, круши и сини сливи
За тази рецепта са ви нужни 1 ябълка, 1 круша и 2 сини сливи. Измийте го, обелете ги и ги почистете, като след това ги пасирате заедно с адаптирано мляко или кърма до получаване на хопмогенна смес.
Когато вашето дете навърши 8 месеца вече можете да започвате да въвеждате и месните пюрета. Препоръчително е да се започне със заешко и пуешко месо, защото другите могат да причинят алергия. Ето и няколко идеи за такива пюрета:
Пюре от пуешко със зеленчуци
В леко подсладена вода сложете 100гр. пуешко филе заедно с обелените и нарязани 1 домат, 1 картоф, 1 морков, ½ глава лук, парченце целина и 1-2 стръка магданоз и ги сварете. След това прецедете и пасирайте, като прибавите 5 г краве масло.
Пюре от заешко с грах
Сварете и обелете 1 картоф, прибавете 50 г стерилизиран грах, 50 г сварено и пасирано заешко пюре и 5 г краве масло. По желание може да добавите и малко адаптирано мляко или кърма до достигане на желаната гъстота.
Пюре от пиле с картофи
Обелете и сварете 1 картоф като добавите 1 с.л. готова оризова каша, както и 50 гр пасирано пилешко месо, след това добавете 50 мл адаптирано мляко или кърма. Ако искате можете да добавите и 1 добре измит, почистен и пасиран морков.
Пюре от телешко месо
Задушете ½ глава лук, прибавете нарязани на ситно 100 г чисто телешко месо, 1 морков, 1 картоф, парченце целина и 1-2 стръка магданоз. Варете на бавен огън, прецедете и пасирайте. Може да разредите с малко от получения бульон.
Източник: www.semeistvo.rozali.com
Снимков материал: www.ameliarueda.com, http: